Tuesday, December 4, 2012

Fenomena Masa Kini ! !


Assalamualaikum... 
selamat menjenguk petang...now 3.34pm, 4 december 2012...hai korang.. hurm...bosan pulak petang-petang nie... kalo kat rumah sewa mesti ada jer agenda bila bosan-bosan nie kan ?? hahaha... nak buat macam mana..dah abis dah belajar kat poly kan ?? tunggu jer result yang bakal keluar 10 disember 2012 nie.. huhuhu.. aku takot bangat sih ! (*kan dah terkeluar indon ) haahaha..takot sangat la...kalo xdapat lepas tuk sem akhir nie ada rayuan sampai 17 disember kalo xsilap..n korang semua tahu je la... if korang dah sangkut,kebarangkalian korang nak ber`konvo` ngan member2 korang tu terkubur jela... uish,mintak simpangg 44 ok? hahaha.. urm,oke cukupla merepek smpai kat situ.. hahaha... 

ok,sekarang nie warga FB terutamanya yang aku tengok sekarang nie..status diorang kebanyakannya adalah mengenai "DURIAN CREPE" hurm... ape itu durian crepe ek korang ?? hahaha.... kuih ke? pastry ke ? kek ke? haha...aku pon tak tau..sebab xpenah try buat lagi...myb bende nie terhasil apabila musin deroyan baru-baru nie....mayb..mayb.... hahaha... tapi ada jugak yang aku baca,korang leh tukar nama crepe tersebut mengikut inti yang korang nak masukkan... hehehe... disebabkan sekarang musin deroyan,diorang letak inti durian..so,jadilah durian crepe.. ye tak ?? hahaha..nie  khas tuk yang suke makan deroyan je nie..macam aku.. hahaha....korang nak tengok ke ropa durian crepe tu ?? haha.. macam aku nie tengok kat google jer la dulu.. haha.. 





ha...tula rope durian crepe tu...aku ceduk kat google la..hahaha...oke,aku nak share resepi durian crepe nie..

credit : kakzusemanisgula
BAHAN BAHAN

250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan

1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan

1 sudu besar  butter di cairkan ~ fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali dan tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick.
2 sudu besar gula halus @ castor


CARA CARA

 Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati

masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan ianye berketol. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas. Tak tapis pun takpe eiihhh.
Panaskan kuali tidak lekat ~ non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama aje.

Masukkan sesenduk dan ratekan menggunakan belakang senduk @ lenggangkan kuali.
Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu di terbalikkan.
Ulang hingga adunan habis di masak.

FILLING
2OO gm non dairy whipping creme ~ putar hingga kental
Isi durian  secukupnye
Cara menggulung @ melipat seperti di atas.



FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin, maka tukar lerr nama nye kepada JAGUNG CREPE & MANGO CREPE.

No comments: