Wednesday, June 19, 2013

Macaron oh macaron


Hai U allss.. haha..
 Lama xupdate entri baru..bajet2 selalu update gitu.. haha.. bukan per , kekangan masa menyebabkan xdapat update selalu.. Bukan kejer pon.. tapi banyak kejer kat rumah nie dan disebabkan penyakit M.A.L.A.S. nie ha.. ish..nyah kau jauh2.. hehe... 

Dah xreti nak cari kejer kat luar tu kan? so kenala usaha sendiri... tu yang ade jual pastri,kek sumer tu.. haha.. nie semalam 2nd try to bake macaron.. u all taw ke macaron? haha... 

ha, aku baru 1st time try buat dan makan oke..so,xberapa sure betoi ke idak pe yang orang dok sebut2 macaron tu.. haha.. lama dah nak try tapi adik2 kat rumah nie diorang xmakan bende2 cam gini.. haha.. 
mule la aku nak merepek nie.. haha.. lama xupdate die memang sekali kuar entri tu berjela-jela merepeknyer.. 
hehehe...

xpayah nak merepek cangat..meh aku tunjuk kat korang ropa macaron aku tu,.. haha...



 ngah rehatkan dier..oke..cian macaron nie..kalo xrehat,die aku pecah oke..tray last aku xrehatkan..trus je masok oven,truk jadi macam chipsmore.. haha
( gmbar xamik la yang buruk2 tu) 
*malu


 yang nie dah siap.. yang kaler biru tu 1st time buat.. so,agak buruk xmenjadi.. haha..
(ampun ya buk2 sekalian.. xbuh filling ag ni)

okela.. tu jer aku nak share ngan korang.. haha.. nak resepi?? haha..  meh2 aku bagitau.. hehe ..
tapi almaklumla.. aku amik resepi orang..so,kena credit kat orang tu.. selalu aku usha resepi die dan try..walaweeeiii.. sedap dan menjadi.. 


Bahan2:
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna

Cara:
1. Ayak serbuk almond dengan gula aising. Jika ingin macaron yang kulitnya nampak halus, blend dulu serbuk almond bersama gula aising, kemudian tapis 2-3 kali. Kadang-kadang pada akhir ayakan ada baki lebih kurang 1/2st campuran serbuk almond dan gula aising (serbuk almondnya terlalu besar untuk diayak). Baki ni saya buang, tak menjejaskan sangat sebab kuantiti terlalu kecil.

2. Pukul putih telur sehingga berbuih/foamy. Masukkan cream of tartar (jika guna) dan sedikit gula kastor. Pukul hingga buih kelihatan lebih halus, sambil memukul sambil memasukkan baki gula kastor sedikit demi sedikit.

3. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/bertanduk (bila diterbalikkan mangkuk mixer, adunan meringue- putih telur yang dipukul tu- tak meleleh atau jatuh.)

4. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering yang diayak tadi ke dalam meringue. Kacau perlahan-lahan macam buat cheesecake. 

5.Masuk dalam pipping beg.. dan rehatkan dalam 30 minit..

6. Bakar pada suhu 140 selama 15-20 mnit

No comments: